Prof. Dondersstraat 12

Geen rijks- of gemeentelijk monument maar een huis dat best die titel zou kunnen dragen. Gebouwd in 1929, een ontwerp van Jos. Donders.De opdracht voor de bouw werd verstrekt door de technisch directeur van de Tilburgse Gasfabriek Th. van Mierlo.

De Gemeente Gas- en Elektriciteitsfabrieken waren in 1927 in twee productiebedrijven gescheiden. Dit nadat in 1909 vrijwel alle panden in Tilburg op het gasnet waren aangesloten en in 1910 het besluit was gevallen de nieuwe energiebron elektriciteit aan de stad aan te bieden. Het pand is een andere Donders dan we gewend zijn. Het kent een strakkere vormgeving en is voornamelijk horizontaal geleed. Aan de overkant van deze straat op nummer 9 realiseerde Donders in dezelfde tijd een heel ander pand.

Hier in deze gevel strakke horizontale lijnen. Die van de lange, bijna gevelbrede dakkapel die in het vlak van de voorgevel geplaatst is. Van drie uitstekende bakstenen lagen daaronder. Van de lange doorlopende latei boven de ramen op de eerste verdieping. En die van de lijst boven de erker op de begane grond die doorloopt over de gehele breedte van het pand, met de bovenlichten die boven deze lijst uitkijken. De links uit de bakstenen gevel oprijzende schoorsteen geeft het geheel een voorzichtig modernistische aanblik.

Over het monument

Prof. Dondersstraat 12
5017 HK  Tilburg