Prof. Dondersstraat 66

Dit woonhuis is samen met de erachter liggende garagegebouw, Gerard van Swietenstraat 82, een gemeentelijk monument, gebouwd in 1928. Een ontwerp van S.G. Barenbrug, in een aan het traditionalisme verwante stijl. Fabrikant Joseph Mutsaerts (1902-1969) was de opdrachtgever.

Het eenlaags hoekpand wordt omringd door een tuin en is opgetrokken uit een rode baksteen. Het bestaat uit verschillende t.o.v. elkaar en de gevel verspringende bouwdelen en maakt o.a. door zijn grote dakvlakken een massieve indruk. Het is met zijn twee fraaie aanzichtgevels mooi de hoek om gebouwd. De gevel aan de Professor Dondersstraat heeft aan de linkerzijde een topgevel waarvan het achterliggend zadeldak later gedeeltelijk verhoogd is. Tegen deze gevel is een erker geplaatst met daarboven een steil tentdak. In de gevel aan de Gerard van Swietenstraat valt de door het dak overdekte  entreepartij op. Dit dak wordt hier ondersteund door twee stalen pilaren.

Oorspronkelijk verbond een gang van zes meter het hoofdgebouw met de garage links. In 1934 werd hier een gebouwtje tussen gezet. De Tilburgse architect Barenbrug kreeg vooral bekendheid door zijn ontwerp van de broodbakkerij in de Acaciastraat, in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Hier in deze wijk ontwierp hij o.a. Professor Dondersstraat 52 en 54, en Gerard van Swietenstraat  72, 81 en 83.

Over het monument

Prof. Dondersstraat 66
5017 HL  Tilburg