Prof. Dondersstraat 70, vm. fabrikantenwoning

De noordgevel met de dienstingang. De voorgevel aan de rechterkant laat zich door het vele omgevende groen moeilijk fotograferen.

Het woonhuis met garage is in 1922, bijna honderd jaar geleden, in opdracht van fabrikant Ignatius Wouters gebouwd. Een royaal huis met dwarskap met wolfseinden met aanvankelijk een rieten bedekking die later door leipannen vervangen is. Het ontwerp is van J. de Lugt uit Bentveld. Het huis is aan alle kanten omgeven door een ruime tuin, ontworpen door de bekende tuinarchitect John Bergmans. Later heeft tuinarchitect Pieter Buijs met respect voor het werk van Bergmans er onder meer een terras in aangebracht. Links van het huis zien we nog een fraai vrijstaand gebouw. Er is een washuis met wc, een schuur, een wasplaats en een garage ondergebracht. Deze laatste wordt door de huidige eigenaar als atelier gebruikt.

Architect de Lugt bouwde in de Prof. Dondersstraat nog drie huizen: nr. 46 (voor Jos. Wouters, de broer van Ignatius), nr. 48 en 73.

Ignatius Wouters richtte in 1913 Twernerij Ververij Broekhoven op. Er werden textielgarens gespoeld en getwijnd maar voornamelijk geverfd. In 1978 werden de bedrijfsactiviteiten stopgezet met 85 ontslagen tot gevolg. Op Broekhovenseweg 130 is alleen het wolpakhuis van het voormalige fabriekscomplex als rijksmonument overeind gebleven. Dit pand, Berk Hoeve genaamd, is geen monument.

Over het monument

Prof. Dondersstraat 70
5017 HL  Tilburg