Prof. Dondersstraat 8 - 10

Fabrikant S. Deschepper bouwde in 1918 deze twee woningen. Ze staan op de gemeentelijke monumentenlijst.

Deschepper schakelde voor het ontwerp de architecten A. Machen en W. Meyneken in die zich in 1914 in Tilburg gevestigd hadden, waar ze voornamelijk voor de Korvelse fabrikanten, Gebroeders Diepen en Van Dooren en Dams, mochten ontwerpen. Het gebouw L’Echo des Montagnes aan het Korvelplein is hun bekendste creatie.

De gevels van de huizen maakten indruk met name door de vele  ruitjes die erin verwerkt zaten en die we na een verbouwing van de panden in 1955 helaas niet meer zien. Zo zaten er in de tuindeuren links onder in de gevel 32 ruitjes per deur verwerkt. Het mooie siermetselwerk valt nog steeds op, met name van de verticale geblokte pilasters die de gevel in vieren verdelen. Op de nok van het met terrakleurige leipannen bedekte dak valt het veelhoekige torentje op. Het heeft in totaal acht achtruitsraampjes en wordt bekroond door een puntdak met piron.

Al snel na de bouw kregen de woningen een kantoorbestemming. Zo heeft hier vanaf 1927 de Raad van Arbeid gezeten. Ook was er lange tijd het Arbeidsbureau gevestigd. In 1979 is het kantoorpand verbouwd tot 18 wooneenheden. Nu wordt het pand weer particulier bewoond. 

Over het monument

Prof. Dondersstraat 8 - 10
5017 HK  Tilburg