Professor Dondersstraat 77

Het door Hans Polak in 1927 gebouwde woonhuis waar zoon Bertram woonde, tot in 1940 de oorlog uitbrak.

Het is een sfeervol huis dat de Haagse architect Salomon Franco voor zijn zwager ontworpen heeft. Onder een iets geknikt schilddak, zien we evenwichtige gevels en vensters met louvreluiken. De rechterzijgevel met de ingang heeft geen luiken. Op een monumentenlijst zou het pand niet misstaan.

In het trottoir voor het huis is op initiatief van de huidige eigenaar een zogenaamde Stolperstein, een struikelsteen, aangebracht, die herinnert aan het leed dat de Duitse vijand in de oorlog heeft aangericht; hier aan wat Bertram Polak is overkomen.

In 1927 zijn ze hier komen wonen, de ouders Polak, Alfred  en Bertha, beide van Joodse komaf. Ze hadden vier kinderen waarvan één zoon, Bertram, geboren in 1918, toen negen jaar oud. Op het nu nog steeds brede trottoir heeft hij gespeeld. De oorlog brak uit in 1940. Direct na de Duitse inval zijn ze gevlucht, het hele gezin, behalve Bertram. Die zat in het leger en moest wachten op demobilisatie. Toen hij thuis kwam trof hij een leeg huis aan. Hij heeft geprobeerd te vluchten maar is voor de kust van Nederland in Duitse handen geraakt en uiteindelijk in 1942 in Birkenau omgekomen.

Over het monument

Professor Dondersstraat 77
5017 HJ  Tilburg