Reeshofweg 70

Woonhuis gebouwd in 1950, naar een ontwerp van de Tilburgse architect Jos. Bedaux. Het  staat niet op een monumentenlijst.

Textielfabrikant Harrie Jurgens bewoonde het ernaast gelegen woonhuis aan de Bredaseweg  507 (ook een ontwerp van Bedaux). Hij liet voor zijn dochter Jeske Gimbrère-Jurgens deze villa bouwen. Het pand bestaat uit twee haaks tegen elkaar geplaatste vleugels van elk één bouwlaag onder met leien gedekte zadeldaken. De vleugels verschillen in bouwhoogte, wat samenhangt met de functies die in de vleugels zijn ondergebracht. In de lage vleugel zijn de keuken, een ruimte voor personeel en de badkamer gesitueerd. In de hoge vleugel een slaapkamer, de hal, de eetkamer en de woonkamer. Tegen de kopse gevel van de lage vleugel is een garage geplaatst.

Zoals bij veel Bedauxhuizen is de hoofdentree moeilijk te vinden. Deze bevindt zich onder de veranda aan de westvleugel, nauwelijks zichtbaar vanaf de oprijlaan. De ruimte tussen de twee vleugels is geheel ommuurd. Op deze binnenplaats bevindt zich een waterput als decoratief element. In 1946 begon Jurgens aan de Tuinstraat een textielfabriek. Vanaf 1960 verhuisde deze fabriek in fases naar Berkel-Enschot. Hierna maakten de fabrieksgebouwen in Tilburg plaats voor sociale woningbouw. In 1995 viel het doek voor Jurgens Textiel.

Over het monument

Reeshofweg 70
5044 VC  Tilburg