Reitse Hoevenstraat 60-66

Wevershuisjes in 1976 aangewezen als rijksmonument en gebouwd rond 1882. Het zijn lage huisjes zonder verdieping onder een pannen zadeldak.

De nummers 60, 62 en 64 maken deel uit van één rijtje onder een doorlopend pannen zadeldak. Links en rechts is er een puntgevel met een rollaag. In de voorgevel van nummer 60 een datering uit 1882. De huisjes zijn min of meer identiek en de vensters hebben 20-ruitsschuiframen. In het monumentenregister staat dat de huisjes 62 en 64 bepleisterd zijn, maar dit is niet het geval. Nummer 66 is een vrijstaande woning met hoog pannen zadeldak tussen puntgevels en in de voorgevel vensters met ook 20-ruitsschuiframen. Het interieur schijnt grotendeels nog in oorspronkelijke staat te zijn.

Om geschikt te zijn voor thuisweven dient een woning een aantal kenmerken te hebben. Zo moet er een aparte ruimte zijn voor het weefgetouw en een lange voorgevel met indeling raam-deur-raam (liefst op het noorden of westen). Ook dient er in de zijgevel een deur aanwezig te zijn voor de opslag van materialen op zolder. Overigens voldoen niet al deze huisjes aan deze kenmerken. Desalnietemin hebben ze allen de status van rijksmonument en worden ze ook allemaal getypeerd als wevershuisjes. 

Over het monument

Reitse Hoevenstraat 60-66
5042 EJ  Tilburg