Ringbaan Oost 240

Het gebouw van de voormalige Rijks HBS Koning Willem II is in 1932 gebouwd. Dit in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid naar een ontwerp van architect J. Wielders uit Sittard. Wielders verwierf vooral bekendheid als kerkenbouwer. Inclusief dienstwoning, schansmuur en de schoolpleinen met monumentale bomen is het een gemeentelijk monument.

De door het Rijk gestichte HBS startte in 1866 als vijfjarige school in het leegstaande paleis van koning Willem II. Vincent van Gogh behoorde tot de leerlingen van de eerste schooljaren. In 1934 was het paleis te klein geworden en werd dit nieuwe gebouw aan de Ringbaan Oost gerealiseerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Joodse leerlingen naar het lyceum in Den Bosch overgeplaatst. Een aantal van hen overleefde de concentratiekampen niet. In 1971 verhuisde de HBS naar de Tatraweg.

Het hoofdgebouw is een asymmetrisch blokvormig gebouw met twee bouwlagen, in gele baksteen opgetrokken met een L-vormige plattegrond en een plat dak. De raampartijen vallen op. Aan de Ringbaan Oost zijn twee lange doorlopende horizontale vensterstroken zichtbaar en links op de hoek zien we een hoog oprijzend gebouw met een groot glas-in-lood raam met transparant en gekleurd glas. Ook de ingangspartij met overstekende luifel is indrukwekkend. Hieronder de opvallende gedenksteen met een afbeelding van Koning Willem II te paard en een tekst, een ontwerp van de Tilburgse kunstenaar August van Os. Het ontwerp van de school vertoont overeenkomsten met ontwerpen van Dudok en van De Stijl. In 2002 is het gebouw gerenoveerd en kreeg het een kantoorbestemming

Over het monument

Ringbaan Oost 240
5018 HC  Tilburg