Schouwburgring 122-140

Winkel- en woongebouw, ontwerp van Jan Mulders en gemeentelijk monument. Het pand is gebouwd in 1963 aan de toen net aangelegde Schouwburgring, op de hoek met de Zomerstraat. Mevr. Kruijssen-van Tuyn was opdrachtgever.

Jan Mulders (1919-1988) is in Tilburg vooral bekend vanwege zijn ontwerp van de winkel van Gimbrère in de Heuvelstraat en zijn eigen woonhuis-kantoor aan de Hogeschoollaan nummer 231. Hij ontwierp ditt indrukwekkende pand in een modernistische stijl. Strakke architectuur met veel glas gevat in dunne stalen profielen en met witte tegels als gevelbekleding. Op de begane grond bevindt zich achter grote glazen etalagepuien de slaapwinkel van Van Ditvoorst. Daarboven in drie bouwlagen negen appartementen, waarvan de borstweringen onder de ramen en de uitspringende balkons bekleed zijn met witte tegel. Een plat dak met royaal dakoverstek dekt het geheel af.

De aangrenzende panden op de Schouwburgring zijn in dezelfde stijl en tijd  ontworpen. Nummer 144 is een ontwerp van C. van den Beld en nummer 150  is weer architectuur van Jan Mulders. Aan de Zomerstraat grenst het pand aan een door Jan van der Valk ontworpen monumentale stadsvilla. Rond 1960 is hier brutaal stedenbouwkundig ingegrepen om het centrum voor de auto beter bereikbaar te maken.

Over het monument

Schouwburgring 122-140
5038 TL  Tilburg