Sint Josephstraat 107

In de voorgevel van dit woonhuis zijn duidelijk boven de vensters wenkbrauwen te zien. Gebouwd in 1905 door August Franken naar een ontwerp van een Haagse architect en in 1940 onherkenbaar verbouwd door textielhandelaar J. Mutsaerts de Rooij. Het pand kreeg toen totaal nieuwe gevels naar een ontwerp van Architectenbureau P.M.J. Wayers. Deze stadsvilla staat niet op een monumentenlijst.

Siersmeedwerk dekt de schoorstenen af en natuurstenen leien bedekken een afgeplat schilddak. Daaronder rust een wit geschilderde houten bakgoot op klossen. Daar weer onder toont een symmetrische bruinrode bakstenen gevel terugliggend gevoegd metselwerk. Vijf identieke zestienruitsvensters omgeven een fraaie ingangspartij, omlijst door lichtgrijze zandsteen en voorzien van een bovenlicht waarin in schoonschrift initialen getekend lijken. Boven de vensters zijn getoogde rollagen aangebracht en daaronder is de ruimte tussen rollaag en venster, tussen wenkbrauw en oog, gevuld met siermetselwerk. Dit soort rollagen zien we opvallend veel in de nieuwbouw van rond 1940.

Architect P.M.J. Wayers heeft Tilburg met veel van zijn gevels verrijkt. Bijvoorbeeld de (jaren '30) panden woonhuis J.P. Coenstraat 66, notariskantoor Willem II-straat 45 en winkel Heuvelstraat 66, met hun verzorgde metselwerk. Maar ook het moderne gebouw van de voormalige drukkerij Bergmans aan de Wandelboslaan 30 (1960). 

Over het monument

Sint Josephstraat 107
5017 GD  Tilburg