Sint Josephstraat 109-111

C. van Kemenade-Sala gaf in 1937 opdracht een bestaand huis van rond de vorige eeuwwisseling ingrijpend te verbouwen tot twee woningen. De Amsterdamse architect F.A. Warners die in Tilburg al bekendheid had verworven met zijn landhuis ‘De Lange Akker’ in Berkel Enschot (1920) werd ingeschakeld. Hij bouwde hier in een traditionelere stijl.

In de publicatie ‘F.A. Warners (1888-1952)’ beschrijft Annet Pasveer deze architect: “Het oeuvre van Warners laat een diversiteit aan gebouwtypen en stijlen zien, beïnvloed door de heersende modes en de wensen van de opdrachtgevers die bij Warners vaak een grote invloed konden doen gelden. Zijn gebouwen zijn rustig en klassiek van compositie, voornaam van verhouding en kleur. Niet te frivool en altijd van een degelijke constructie en duurzame materialen.”

De tweekapper oogt niet echt als tweekapper. Hij wekt de indruk, met zijn in de breedte verspringende daken, één grote villa te zijn met aan de linkerzijde een uitgebouwde erker van formaat. Een mooie compositie van gevels en duurzame materialen. De huizen hebben geen monumentale status. Op nummer 109 heeft kunstschilder Mariëtte Janssen-van Kemenade gewoond. Achter nummer 111 is in 1971 een tandtechnisch laboratorium gebouwd.

Over het monument

Sint Josephstraat 109-111
5017 GD & 5017 GG  Tilburg