Sint Josephstraat 113

Het huis van Theo Knegtel gebouwd in 1938 heeft zijn voorkant aan de zijkant gekregen. Het staat niet op een monumentenlijst.

Op ditt terrein stond al vóór 1900 een groot huis, maar zonder voortuin. In 1938 verschijnt hier Theo Knegtel op het toneel die dan architect Frans Hovers een nieuw huis laat bouwen. Voor Knegtel, eigenaar van een autobedrijf, is een garage bij zijn huis  een eerste vereiste. Door het huis dwars op het kavel te zetten creëert hij de nodige ruimte hiervoor. Hovers is er in geslaagd er een voornaam huis van te maken, met toepassing van een warme kleur baksteen waarin de witgeschilderde meerruits stalen ramen zich mooi aftekenen. Op het einde van de daken zien we aan de voor- en achterzijde imposante schoorstenen.

Theo Knegtel (1893-1974) liet in 1915 zijn ouderlijk huis aan de Heuvel (waar nu de Heuvelpoort zit) slopen om daar zijn automobielgarage te bouwen. In 1921 werd het bedrijf de eerste Forddealer van Nederland. Later werd het bedrijf verplaatst naar de Spoorlaan, ongeveer op de plaats waar nu parkeergarage Knegtel nog aan deze naam herinnert. Hovers (1877-1944) kreeg bekendheid door zijn ontwerp van de Drögefabriek aan de Goirkestraat en het woonhuis Minoretti, Tivolistraat 2.

 

Over het monument

Sint Josephstraat 113
5017 GG  Tilburg