Sint Josephstraat 38

Dit voormalige café Casino uit 1902 is ontworpen door de toen 35-jarige Jos. Donders en valt onder het beschermd stadsgezicht Sint Josephstraat. Martinus van Rosmalen was de opdrachtgever.

Het hoekpand onder afgeplat mansardedak heeft een afgeschuinde hoek met  topgevel. Aan de rechter zijkant bevindt zich eenzelfde topgevel. De natuurstenen bekroning van de topgevels zijn verschillend gedecoreerd. De topgevel op de afgeschuinde hoek contrasteert met het torentje dat erachter uit het dak oprijst.

Francisca de Laat uit Hilvarenbeek was in dienst bij Van Rosmalen en erfde met haar man het café. Dré en Fien Meulenbroek namen met hun zoon Loek in 1957 het pand over en maakten er een café-restaurant van. Er werd een zaal achter gebouwd en Dré verfde het pand in één nacht wit, omdat de schoonheidscommissie hier wel eens geen toestemming voor zou kunnen verlenen. Het CBR ging er zijn rijexamens afnemen en zo is het pand goed bekend bij de oudere Tilburgers. Van 1989 tot 2007 was er studentenvereniging Plato gehuisvest. Nu wordt het gebouw door Amarant en architect Ed Berger als blikvanger gebruikt voor een grootschalig  zorgappartementengebouw. Verliest het oude pand daardoor veel zijn glorie, of is het een voorbeeld van een geslaagde ontmoeting van oude en nieuwe architectuur?

Over het monument

Sint Josephstraat 38
5017 GH  Tilburg