Sint Josephstraat 98-100

Deze robuuste villa werd rond 1880 in opdracht van sigarenfabrikant Leo Diepen, die zelf op Heuvel nummer 50 woonde, gebouwd. Het is een gemeentelijk monument.

In 1875 werd de kunstwolfabriek J.A. Berghegge & zonen opgericht.  Aanvankelijk was de fabriek gevestigd in de Koestraat. Maar al gauw verhuisde ze naar een nieuw gebouwde fabriek achter deze villa waar oprichter J.A. Berghegge woonde. Het pand heeft twee bouwlagen en een hoog opgaand schilddak, gedekt met leien, en drie dakkapellen met oren. De gevel heeft een cordonlijst met balusters die ter plaatse van het balkon overgaat in een balustrade. Het hele pand is grijs gestuukt, op de begane grond in de vorm van imitatie natuurstenen bossages. De vensters hebben rondbogen op de begane grond en segmentbogen op de verdieping.

Het koetshuis heeft een zelfde materialisering gekregen als de woning. Berghegge, getrouwd met Josephina Houben, heeft hier tot 1922 gewoond. Daarna kwam er textielfabrikant L. Brands Kahman wonen die in 1953 verhuisde naar de Burgemeester Damstraat in Zorgvliet. Daarna woonde er onder meer Dokter Verbeeten, de naamgever van het Verbeeten Instituut. Koetshuis en villa zijn beide bewoond en worden goed onderhouden.

Over het monument

Sint Josephstraat 98-100
5017 GK  Tilburg