Sociale Dienst

Opvallende blikvanger aan de oostelijke kop van de Spoorzone, gebouwd rond 1975 als kantoor voor de Gemeentelijke Sociale Dienst. Een ontwerp van architect Jac. van Oers (1939 – 2003).

Het pand vertegenwoordigt de neo-futuristische stroming in de architectuur. In de binnenstad van Tilburg ontwierp Van Oers het ‘Iglonium’, de Heuvelpoort en de appartementengebouwen ‘Triborgh’ en ‘Julianastaete’. Hij was enige tijd fractievoorzitter van de KVP in de gemeenteraad en heeft met de ontwikkeling van winkelpassages toen al geprobeerd winkelrondjes te realiseren. Er is weinig fantasie voor nodig om in de blauwe laagbouw treincoupés te zien, en in de roestige hoogbouw de referentie aan roestende treinrails te herkennen.

Het gebouw was meteen al na zijn oplevering controversieel en is dat nog steeds. Tegenstanders vinden het lelijk en wijzen op de slechte staat. Voorstanders vinden het gebouw mooi en willen het een plaats geven in de architectuurgeschiedenis van Tilburg. Door de aanleg van de Burgemeester Brokxlaan is het gebouw vrij komen te staan en komen de verhalen van de Werkplaats, van het NS-Plein én van de wijk Besterd, die veel spoorwegpersoneel leverde, hier bij elkaar.

Over het monument

Besterdring 235
5014 HK  Tilburg