Spoorlaan 346

Dit voormalig bankgebouw uit de wederopbouwperiode is van het Rotterdamse architectenbureau Kraaijvanger. Het is sinds 2018 een gemeentelijk monument. Gebouwd in 1954 voor de Van Mierlo-bank.

Later was hier de ABN-bank gevestigd en daarna vond het Huis van de Wereld er nog een tijdje onderdak. Kraaijvanger ontwierp daarna ook het tegenoverliggende postkantoor en het stadskantoor 1 naast het Paleis-Raadhuis. Dit gebouw is een van de eerste nieuwe kantoorgebouwen die aan de Oost-West Boulevard, waarvan de Spoorlaan een belangrijk onderdeel vormde, gestalte kreeg. Hier zou Tilburg een grootstedelijk gezicht moeten krijgen.

De gevel is een toonbeeld van wederopbouwarchitectuur en heeft traditionele, maar ook moderne elementen. Het materiaalgebruik en de vormgeving herinneren enigszins aan de Italiaanse renaissancearchitectuur. Rondom de ingang is een kunstwerk in muschelkalk van de Tilburgse kunstenaar Hans Claesen aangebracht. Dit materiaal is ook rond de stalen ramen in de gevel verwerkt. Door de inspanningen van Heemkundekring Tilborch is dit prachtige gebouw van de ondergang gered en heeft het een monumentale status gekregen.

Over het monument

Spoorlaan 346
5038 CC  Tilburg