Spoorlaan 352

Dit mooie pand, ontworpen door de architecten C.J.H. van Domburg en J. Rens, tijdgenoten van Van der Valk, werd in 1913 gebouwd in opdracht van accountant W.H. Derks. Een gemeentelijk monument.

De stijlovereenkomst met Jan van der Valk valt op: een asymmetrische gevelindeling, het gebruik van baksteen in combinatie met fraai gedetailleerde hardstenen ornamenten. Opvallend aan dit pand is de imponerende ingangspartij, die bijna de hele rechterzijde van de gevel in beslag neemt. De getoogde houten voordeur is aan de onderzijde voorzien van rondbogige panelen. De deur zelf heeft een monumentale omlijsting in Art Nouveau-stijl, hoofdzakelijk van hardsteen. Aan weerszijden van de deur zijn in de omlijsting twee smalle boogramen geplaatst. Boven de deur zien we een boograam tussen twee zijramen. Al deze ramen zijn voorzien van glas-in-lood.

Het linkerdeel van het gebouw omvat één vensteras en wordt bekroond door een puntgevel met schouderstukken, welke de dakrand doorsnijdt en er bovenuit steekt. Daaronder een taps toelopende driekantige erker, die ondersteund wordt door rijk bewerkte hardstenen dragers. Daar weer onder een raam met twee smalle zijvensters en op het straatniveau het venster van en de toegangsdeur tot het souterrain.In 1978 is het pand geschikt gemaakt voor jongerenhuisvesting (zeven wooneenheden). De dakkapel op het rechter dakvlak is niet origineel evenals de deur naar het souterrain.

Over het monument

Spoorlaan 352
5038 CC  Tilburg