Spoorlaan 378, vm. patriciërswoning

Dit pand dateert van 1866 en is sinds 2004 een gemeentelijk monument. Gebouwd in een eclectische stijl. Er is geen naam van een architect bekend.

De redengevende omschrijving bij het monument meldt dat de Rotterdamse fotograaf  P.J. Cornelisse het pand gebouwd heeft maar hoe lang hij er gewoond heeft en waarom hij voor Tilburg gekozen had wordt er niet bij verteld.

Schrijver Ed de Nève (1889-1961), pseudoniem voor W.J.M. Lenglet heeft hier zijn jeugd doorgebracht van wat later een veel bewogen leven zou worden. Zijn vader had een kleine textielfabriek. In 1910 verhuisde Ed eerst naar Rotterdam maar daarna was ook Nederland te klein. Parijs zou zijn volgende stad worden maar ook in Wenen en Boedapest heeft hij gewoond. Hij trad vijf maal in het huwelijk met o.a. de schrijver Henriette van Eijck als een van de gelukkigen. Zijn laatste boek is gebaseerd op zijn jeugdjaren in Tilburg en heeft een sterk autobiografisch karakter.

In 1960 ging tandarts C. Nevejan het pand gebruiken als praktijkruimte. Hij liet architect E. Geelen het interieur, de achtergevel maar ook de twee dakkapellen in de voorgevel ontwerpen.

We zien nog een vrijwel originele gevel met een zadeldak met gesmoorde Oudhollandse pannen, een gepleisterde gevel met middenrisaliet, geblokte lisenen en T-vensters met daaromheen stuuklijsten met schouderboogvorm. Het pand is nog steeds in gebruik als tandartsencentrum.

Over het monument

Spoorlaan 378
5038 CD  Tilburg