Stadhuis

Dit gedeelte van het Tilburgse stadhuis kwam tot stand tussen 1961 en 1971 naar een ontwerp van architectenbureau Kraaijvanger.

De kop van de bestuursvleugel is de enige gevel van het gebouw die een volledig symmetrische aanblik biedt overeenkomstig die van het paleis. Wanneer we in het zwarte graniet de achterkant van de Heikese kerk weerspiegeld zien blijkt deze eveneens zijn weerklank in de bestuursvleugel te vinden. De evenwichtige indeling van de kerk met het middenschip en twee identieke zijschepen komt er in terug. De architect plaatste bovenin een brede raamstrook en links en rechts eronder twee kleinere die als het ware om de hoek komen kijken en zo de geslotenheid van het zware blok even doorbreken.

Schijnbaar gewichtloos zweeft het massieve deel boven de transparante benedenverdieping van glas en pilaren. Achter de zwarte wand bevindt zich de raadzaal. In eerste instantie was die gepland boven in de kantoortoren. Dankzij de inzet van mr. Th. Taminiau van de KVP werd echter besloten de zaal hier te situeren. Door de omstreden verbouwing van het stadhuis rukt het gebouw een flink stuk op richting de kerk en verdwijnt ook de betekenisvolle symmetrie van deze gevel.

Over het monument

Stadhuisplein 130
  Tilburg