Standbeeld Scotland the Brave

Monument ter herinnering aan de bevrijding van Tilburg op 27 oktober 1944. Het bronzen monument is ontworpen door Frans Broers en onthuld op 28 oktober 1989.

In 1955 is een monument opgericht voor de Prinses Irenebrigade, dat door prinses Irene zelf werd onthuld. Piet van Beurden en Harrie Vereijken van de heemkundekring onderzochten echter de geschiedenis van de bevrijding en hieruit bleek dat de 15th Scottish Division eerder de stad bereikte. Er werd over de bevrijding een film gemaakt en men richtte de stichting Sochot op de Schotse bevrijders ook met een standbeeld te eren. De voorman van de Dutch Pipes & Drums heeft er model voor gestaan. Deze doedelzakband met veel jongeren in de gelederen staat in Tilburg ook bekend als 'de Schotjes'. De Schotse militairen werden in 1944 gewekt door een 'bagpiper' en dat maakte veel indruk.

Het monument stond onder andere op het Stadhuisplein. Na enkele verplaatsingen (en enige discussie) kreeg het monument in 2017 een plaats in het Vrijheidspark tussen het Koningsplein en de Bisschop Zwijsenstraat. Op 27 oktober is hier uit dankbaarheid elk jaar een herdenking. 

Over het monument

Koningsplein 80
5038 TG  Tilburg