Stationsstraat 30

Dit gemeentelijk monument is gebouwd in opdracht van Gijsberdina van Dooren-Paaijmans. Gijsberdina (Dientje) was in 1850 getrouwd met Frans M.L. van Dooren, zoon van Pieter van Dooren van de gelijknamige wollenstoffenfabriek aan de Hilvarenbeekseweg. Deze Frans is op 46-jarige leeftijd in 1863 overleden. Zijn weduwe bouwt dan omstreeks 1890 dit huis en in dezelfde tijd wordt door zoon Frans van Dooren jr. de naastgelegen fabrikantenwoning op nummer 32 gebouwd, nu rijksmonument. 

Samen met haar ongehuwde dochter Marie heeft Dientje in 1894 de Stichting Liefdewerk der Antoniusbroden opgericht. Met enige regelmaat vonden vanuit Stationsstraat 30 brooduitdelingen aan de armen plaats, gefinancierd door deze stichting. Het pand heeft een eclectische gevel met neorenaissancistische elementen. De stijlen tussen en naast de hoge vensters zien er met hun ionische kapitelen uit als zuilen. Twee frontons bekronen de boogvensters op de verdieping.

Het woonhuis is in 1969 door architect Jos. Bedaux aan de achterzijde ingrijpend verbouwd. Dit gebeurde in opdracht van wederom een Frans van Dooren, ongetwijfeld familie van de andere Fransen. In de jaren tachtig is in het pand het opleidingsinstituut Schoevers gevestigd geweest. Het is nu in gebruik als woning en atelier.

Over het monument

Stationsstraat 30
5038 ED  Tilburg