Stationsstraat 38-40

Het oudste deel van dit pand stond er al toen in 1881 de naam ‘Stationstraat’ officieel werd vastgesteld . De straat liep ‘van het Nieuwland tot de Spoorlaan tegenover het Station’. Dit pand werd rond 1870 als woonhuis gebouwd. In 1922 trok er een filiaal in van de Nederlandse Bank. Architect Jan van der Valk (1873-1961) uit de Tuinstraat verzorgde toen op nr. 38 een interne verbouwing met bovenwoning.

Van der Valk ontwierp in 1929 de complete huidige gevel in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid, met velden van baksteen, afgewisseld met graniet. De horizontale geleding valt o.a. op door een bloktandlijst, de mezzanino en de daarboven uitstekende gootlijsten. Op de verdieping staan de vensters binnen een groot spaarveld. Het hoofdgebouw heeft een zadeldak. Links zien we de teruggelegen hoofdingang met een granieten afdak, ondersteund door zuilen en opgelegd in de muur van het hoofdgebouw.

Rechts op nr. 40 ligt de eveneens door Van der Valk ontworpen dienstwoning. Bij beide uitbouwen zien we, niet vreemd voor een bankfiliaal, fors getraliede raampjes. Het pand heeft een gemeentelijke monumentenstatus en ligt binnen het ddor het rijk beschermde stadsgezicht 'stadskern Tilburg'. Er is een gewelfde kelder aanwezig. In het interieur een draaideur en diverse kluizen van het voormalige bankgebouw. De afgelopen jaren is het pand in gebruik geweest als galerie en woning.

Over het monument

Stationsstraat 38-40
5038 ED  Tilburg