Stedekestraat 46-48

De gebouwen van flessenfabriek Catalonië met links op nummer 46 het bedrijfsdeel, rechts op nummer 48 het kantoor. De gebouwen zijn in 1900 door aannemer Mathieu Kuijpers gerealiseerd in opdracht van  Henri Verbunt (1868-1937) die hier zijn bedrijf Catalonië begon.

Verbunt was een van  de vier zonen van  de bekende wijnhandelaar J.A. Verbunt.  Deze Henri specialiseerde zich in miswijnen maar ook in strohulzen, capsules, kurken en flessen. De naam Catalonië zou gekozen zijn omdat de kurken uit Catalonië kwamen. In 1917 brandden de stropakhuizen van de fabriek volledig uit maar werden zeer snel teruggebouwd. De strohulzenfabriek bood op zijn hoogtepunt aan meer dan honderd mensen werk. Het kantoorgebouw heeft topgevels die met fraai siermetselwerk en schoorstenen met uitbundig gekruld smeedwerk beëindigd worden. Ook over de gevel van het eenlaagse bedrijfsgebouw loopt de band met siermetselwerk door. Het interieur van het kantoor en de nog aanwezige smederij is nog gaaf bewaard gebleven.

In 1937 werd het bedrijf overgenomen door H.J.M. van Diessen. Zijn zonen leiden Catalonië Glasverpakkingen nog steeds, maar het bedrijf is wel naar een andere locatie verhuisd. Er wordt nu gezocht naar een andere bestemming voor de gebouwen aan de Stedekestraat. Voor deze geschiedrijke en architectonisch interessante gebouwen is de monumentenstatus aangevraagd

Over het monument

Stedekestraat 46-48
5041 DN  Tilburg