Telefoonstraat 6, vm. Pakhuis

Het pand staat sinds 2004 op de gemeentelijke monumentenlijst, dateert van 1907 en is gebouwd in een eclectische stijl. De oorspronkelijke opdrachtgever is J.J. de Leeuw en zijn architect is Joh. J. Haarselhorst.

Het pakhuis is tegelijk met het naastgelegen huis op nr. 4 gebouwd, door dezelfde opdrachtgever en architect, terwijl er toch een wereld van verschil is gecreëerd.

Alles is anders. De baksteen, links een helderrode baksteen, rechts een baksteen van een grauwe soort. De lateien boven de vensters, links van grijze natuursteen, rechts stalen balken donker geschilderd. Het hoofdgestel, links een breed overstek, wit geschilderd, rechts, weinig overstek donker geschilderd. De plinten, rechts van grijs natuursteen, links van gesinterde baksteen.

Het pand is tot voor kort als een pakhuis gebruikt, dat wil zeggen dat er op de begane grond werkzaamheden werden verricht en boven materialen werden opgeslagen. De ruimtes waren kaal, hooguit was er beneden een toilet en een keukentje. Zo is het pand lange tijd in gebruik geweest als bedrijfsruimte voor een meubelstoffeerderij. Sinds 2017 echter is het pand tot woning verbouwd. Beneden is er achter de bestaande voordeur een entree geplaatst die leidt naar de woonkamer met keuken en de verdiepingen hebben andere woonfuncties gekregen. De gevel van het monument is onveranderd gebleven met uitzondering van de voordeur. Hier hebben de bedrijfsdeuren plaats gemaakt voor het chique traliewerk van een woonhuis.

 

Over het monument

Telefoonstraat 6
5038 DM  Tilburg