Telegraafstraat 54

Dit woonhuis uit 1854 is een gemeentelijk monument. De bewoners hebben het van de sloop gered en in oorspronkelijke stijl gerestaureerd.

Het pand heeft een gepleisterde gevel, één bouwlaag met zadeldak. Het was half vrijstaand. De gevel rust op een natuurstenen plint en heeft een symmetrische indeling met de ingangspartij als middenas. De ingang wordt gecompleteerd door een originele houten paneeldeur, een getoogd bovenlicht en de geprofileerde sieromlijsting met rozet in het midden. De vensters hebben een natuurstenen lekdorpel en eenzelfde sieromlijsting als rond de deur.

Dit is een van de oudste panden van de Heuvelse Akkers. In 1971 is het pand onbewoonbaar verklaard en dat bord prijkt nu binnen aan de muur. In 1989 is het huis door de huidige bewoners gekocht en bijna iedereen adviseerde hen toen tot sloop en nieuwbouw over te gaan. Toch hebben ze toen besloten om het pand in stijl te restaureren. Vroeger woonde en werkte hier een poelier. De 'zultvloer' van de oude winkel is nog aanwezig, evenals de oorspronkelijke tegels van de keuken. Ook de kelder en opkamer zijn nog te zien. De ruimte tussen de huisnummers 52 en 54 is inmiddels opgevuld. Hierin is nu een trap ondergebracht.

 

Over het monument

Telegraafstraat 54
  Tilburg