Telexstraat 4A

Gemeentelijk monument gebouwd in 1917 en ontworpen door architect C.M.B. van den Beld, in opdracht van deurwaarder G. Buddemeijer en koopman A. Venmans.

Van den Beld bouwde ook hotel Central aan de Spoorlaan en met architect H.W. Valk de Theresiakerk. Het pand staat op een nagenoeg vierkante grondslag en heeft twee bouwlagen onder een plat dak. De gevels zijn opgetrokken uit schoon metselwerk. Alleen aan de symmetrische voorgevel is zoals gebruikelijk architectonische aandacht besteed. De smalle centrale ingangstravee wordt geflankeerd door twee brede traveeën, die bekroond worden met twee timpanen in de kroonlijst. Daaronder siermetselwerk, de gootlijst hangt over. De voorgevel wordt verder geleed door gemetselde pilasters met geornamenteerde hardstenen kapitelen.

Oorspronkelijk is het pand gebouwd als venduzaal (voor openbare verkopen van in beslag genomen goederen). Na een jaar werd deze zaal alweer verbouwd tot bijkantoor van de Hanzebank, met wachtruimten aan de voorzijde. Van 1924 tot 1973 werd het pand gebruikt door de kantoor- en manufacturenhandel van de Gebroeders Daniëls. Daarna naaiatelier en woon- en werkruimte van een fotograaf. Van 1996 tot 2012 was er de cultuurplaats Ruimte X gevestigd. Vervolgens werd de ruimte bij het aan de Willem II-straat gelegen Cinecitta getrokken.

Over het monument

Telexstraat 4A
5038 DJ  Tilburg