Tivolistraat 10 – 14

In 1933 gebouwde woningen, een met een voortuintje en twee aan de straat. Architectuur van Jos. Donders. Ze staan niet op een monumentenlijst.

Notaris E.J. Hoekx-Bronsgeest gaf opdracht voor deze drie eengezinswoningen. Donders ontwierp ze in traditionalistische stijl, waarbij de voorkeur werd gegeven aan natuurlijke materialen als hout, baksteen en natuursteen. Gesloten gevels met verticale vensters en hellende daken. Nr.12 onderscheidt zich door zijn ronde garagedeur en loggia.

In de zandstenen voordeurdorpel van nr. 14 zijn nog de sporen te zien van een Duitse tank die op het einde van de Tweede Wereldoorlog hier op de vlucht wilde slaan voor de vijand  en daarbij iets te snel zijn  draai wilde maken.

Toen deze woningen gebouwd werden heette het hier nog Bosscheweg. Sinds eind jaren zestig is de straat omgedoopt in Tivolistraat. Tivoli was een plaats in Italië die bekend stond om zijn lusttuinen. Er heeft vroeger  aan deze Bosscheweg een herberg Tivoli gestaan met een ‘plaizirbosch’. Maar hier tegenover deze drie woningen stond tot 1965 ook een Villa Tivoli.  Deze villa had eind negentiende eeuw van de eigenaars, de familie Swagemakers de naam Tivoli gekregen. Sinds de jaren twintig was hier het hoofdgebouw van de R.K. Leergangen gevestigd. Het pand bood toen ook onderdak  aan de toenmalige rector van deze Leergangen, Mgr. Goossens

Over het monument

Tivolistraat 10 – 14
5017 HP  Tilburg