Tivolistraat 6, Voormalig Conservatorium

Eerst conservatorium, toen muziekschool, daarna  volwasseneducatie, nu Villa Media.

Het pand  is in 1929 gebouwd in opdracht van het Curatorium der RK Leergangen. Het Conservatorium maakte toen nog onderdeel uit van die Leergangen. In 1954 werd het een zelfstandige Stichting  Barabants Conservatarium en Muziekschool. In 1971 verhuisde het Conservatorium naar het Cenakel en bleef de Muziekschool hier achter.

Het gebouw, een gemeentelijk monument, is in een zakelijk expressionistische stijl ontworpen door  H.C. Bonsel (1886-1941) die toen al bekendheid had verworven met zijn ontwerp van de Margaretha Maria Alacoque-kerk aan de Ringbaan West (1922). Hij was ook lange tijd directeur van de Academie van Beeldende en Bouwende kunsten. 

De voorgevel is sterk horizontaal geleed met name door de lange vensterstroken, de uitstekende gootlijst onder het vensterlint in het dak en de identieke daklijst daarboven.

Prachtig metselwerk omgeeft de ramen in de eerste bouwlaag,  met een meersteens strek die beëindigd wordt door een horizontale lijn van zwarte geglazuurde bakstenen. Ook de ramen op de verdieping zijn met hun terugliggende onderlichten bijzonder. Achter het hoofdgebouw is onder een schilddak het auditorium gesitueerd. Later is rechts daarvan een  professorenkamer bijgebouwd.

Op dit moment is Villamedia in het pand gehuisvest, een ‘broedplaats voor mediatalent’.

Over het monument

Tivolistraat 6
5017 HP  Tilburg