Trouwlaan 15, vm. woonhuis met kantoor

Trouwlaan 15, Op een onverwachte plek een fraai pand met Amsterdamse School kenmerken.

Tilburg kent op architectonisch gebied nog heel veel verborgen schatten. Een daarvan ligt wat verscholen aan de Trouwlaan. Het pand heeft geen monumentenstatus.
De Trouwlaan is op zichzelf een straat met weinig architectonische grandeur. Trouwlaan 15 is in 1937 gebouwd voor koopman P. van Gorkom. Het ontwerp is van Jos. Schijvens. In 1949 laat van Gorkom boven de garage zijn huis uitbreiden met slaapkamers en dan is het architect Arn. van Poppel die dat doet geheel in de stijl van Schijvens. In 1989 is het huis van binnen verbouwd tot zes appartementen. Dit gebeurde voor de Stichting Studenten Huisvesting Tilburg (SSHT).  De architect van het pand Josephus Schijvens werd in 1908 geboren in Tilburg. Hij overleed in 1966 en was  de architect van o.a. de kapel van OLV ter Nood, de Lourdeskerk en veel andere gebouwen in Tilburg maar ook daarbuiten, zoals een kerkje voor missionarissen in Congo.
Het pand aan de Trouwlaan is een mooi voorbeeld van expressionistische stijl en heeft kenmerken van de Amsterdamse School, zoals het steile dak, de ronde vormen in de voordeur en de garagedeur en ook het ronde raam in de spits.

Over het monument

Trouwlaan 15
5021 WD  Tilburg