Trouwlaan 188

Een door stedelijke bebouwing omgeven voormalige langgevelboerderij, gemeentelijk monument. Een stoep en vier lindebomen scheiden dit vrijstaande pand van de straat. Het bedrijfsgedeelte lag links.

Aan weerszijden van de dichtgemetselde staldeuropening zien we halfronde stalvensters, deels nog met V-roedeverdeling. Het woongedeelte springt iets naar voren met een gepleisterde plint over de hele breedte. Ook met sierankers in de muur. Boven de deur is het kalf versierd met een muizentandlijst. De lekdorpels bij de getoogde vensters gaan op in een doorlopende gepleisterde lijst. De zijgevels steken boven de dakrand uit en zijn afgewerkt met gepleisterde deklijsten. De linkerzijgevel heeft een hooideur. De achtergevel toont in het bedrijfsgedeelte twee dubbele staldeuren en een laadluik. Deze gevel is aan de bovenzijde afgewerkt met een bloktandlijst. Op voor- en achterschild van het mansardedak zijn dakramen aangebracht bij het woongedeelte.

Links van de voordeur staat op een eerste steen de datum 28 augustus 1899 en de naam E.C.& M. Priems. Van 1947 tot eind 2017 heeft de boerderij een functie gehad binnen het transportbedrijf van deze familie. In de directe omgeving bevonden zich vroeger meer boerderijen. De huidige Trouwlaan was namelijk al in 1760 als ‘Goilsche Pad’, via de Bakertand, de kortste doorgaande verbinding met Goirle.

Over het monument

Trouwlaan 188
5021 WP  Tilburg