Tuinstraat 100-102, vm. winkelhuis en woonhuis

Deze panden, links nr. 100 en rechts nr. 102 zijn gebouwd rond 1895 en zijn sinds 2004 een gemeentelijk monument. Er is geen naam van een opdrachtgever of architect bekend.

De huizen zijn asymmetrisch en gebouwd in een eclectische stijl. In de gevel van het winkelhuis valt de etalageomlijsting op. Aan de bovenzijde hiervan zien we een kroonlijst die gedragen wordt door drie pilasters met cannelures en diamantkoppen die tot de beneden zijde van de etage en de winkeldeur doorlopen.

In de gevel van het woonhuis vraagt de mooie erker met daarboven de topgevel om aandacht evenals de fraaie manier waarop de basis van deze erker tussen de twee ramen in de beganegrondgevel is aangebracht. De vijfkantige erker wordt aan de bovenkant beëindigd door een balkon met houten hekwerk. De topgevel die door de gootlijst heenloopt bekroont de gevel op bijzondere wijze.

In het gemeentelijk bouwarchief komen we op nr. 102 in 1918 de naam tegen van A.F. van der Borght, die in de hoedanigheid van koopman, architect F.C. de Beer diverse werkzaamheden laat verrichten. En in 1958 wordt er in opdracht van de N.V. Ena Textiel Mij. ook door F.C. de Beer een andere voordeur in het pand aangebracht.

Het winkelhuis op nr. 100 wordt in 2001 verbouwd tot woning. Ook nr. 102 heeft momenteel een woonfunctie.

Over het monument

Tuinstraat 100-102
5038 DE  Tilburg