Tuinstraat 34-36, voormalige garages

De garages staan sinds 2004 op de gemeentelijke monumentenlijst en dateren van 1909.

De oorspronkelijke opdrachtgever was wollenstoffenfabrikant Pierre Bogaers.

Pierre Bogaers had in 1897 op de hoek van de Willem II-straat/ Tuinstraat zijn woonhuis gerealiseerd. (Willem II-straat 45, moNU 480). In 1909 werd erachter in zijn tuin gelegen aan de Tuinstraat ‘een washuis en bergplaats’, bijgebouwd getekend door zijn aannemer. In 1912 kreeg architect Jos. Donders de opdracht om het geheel het uiterlijk te geven wat het nu heeft, passend bij de monumentale status van het woonhuis.

De voorgevel is gestuukt en heeft een zwart geschilderde plint. In het stuukwerk zijn twee houten garagedeuren met bovenlichten opgenomen met daarboven een opvallende gevelbekroning. Een strak fronton afgedekt met natuurstenen platen rijst een twintig centimeter in het midden boven de daklijst op. Aan beide zijkanten wordt dat in de vorm van hoekposten herhaald.

Bij de laatste restauratie en verbouwing van 2022 zijn de stalen kanteldeuren die het gebouw al voor de plaatsing op de monumentenlijst ontsierden weer in de gevel teruggebracht. Ook is toen de tekst ‘koetshuis tilburg’ op het fronton verschenen. Op de Website Koetshuis Tilburg lezen we dat het pand tijdelijk gehuurd kan worden voor onder meer vergaderen, werken, coachen en zelfs golfen. Voor de koets is er nooit plaats geweest.

Over het monument

Tuinstraat 34-36
5038 DC  Tilburg