Tuinstraat 37-41

Dit ensemble van drie woningen behoort tot de oudste bebouwing van de Tuinstraat; van links naar rechts nr. 41, 39 en 37.

De gevelsteen van nummer 41 vermeldt 1877 als bouwjaar en schoenmaker A. van Overbeek uit de Willem II-straat als opdrachtgever. De woningen waren waarschijnlijk bedoeld voor de verhuur. De oorspronkelijk symmetrische voorgevel bestond uit één laag met zadeldak. In 1922 is het rijtje door de toenmalige eigenaar deurwaarder P. Buddemeyer, die aan de overkant op nummer 42 woonde, grondig verbouwd. Zijn architect Ide Bloem bracht op de koppen twee topgevels met Franse kap aan en verbreedde de kapperswinkel op nrummer 37.

De voorgevel uit 1922 is vrijwel onveranderd gebleven. Alleen de vensterindelingen zijn wat vereenvoudigd. Volgens een oud-bewoner nadat een vliegtuigbom, waarschijnlijk blindganger, aan de overkant in de tuin terechtkwam. De luchtdruk blies alle ruiten eruit. Naast elke voordeur zien we een fraaie schoenschraper. Vermeldenswaard is ook het keiharde stucwerk op de zijgevel van nummer 41, dat met kammen in dambord-dessin is  aangebracht. Binnen is de zware grenen balkconstructie van het dak met handgesmeden nagels nog helemaal intact. Boven de ramen van nummer 41 zijn twee oude beelden aangebracht. De woningen staan niet op een monumentenlijst.

Over het monument

Tuinstraat 37-41
5038 DA  Tilburg