Tuinstraat 42-44, benedenhuis en bovenwoning

In het midden zien we de ingang van de woningen 42 en 44 en rechts de entree naar de voormalige venduzaal. Het pand staat niet op een monumentenlijst.

In 1903 legde de acht maanden oude Gerard Buddemeijer de eerste steen voor het pand van zijn vader, deurwaarder Paul Buddemeijer. Het zou onderdak bieden aan twee woningen, een kantoor en een venduzaal voor het veilen van inboedels.  Ook de nu bijna 120 jaar oude notenboom werd toen geplant. De bekende Tilburgse architect Frans de Beer tekende voor het ontwerp. In 1960 werden voor de verbouwing van een deel van de voorgevel en het interieur van nr. 42 de architecten Jan en Ed van der Valk ingeschakeld. De serre kreeg een bijzondere lichtkoepel. In 1983 is de indeling teruggebracht tot twee woningen en is de venduzaal grotendeels afgebroken voor een grotere tuin. In het pand was vele jaren het secretariaat van de Elisabeth Vereniging, de armenvereniging van de parochie Heike, ondergebracht.

De gevel van het pand laat een duidelijke tweedeling zien. Boven het Frans-de-Beerdeel met zijn eclectische bouwstijl en de uitbundig versierde erker en topgevel. Beneden hebben de Van der Valken hun sporen achtergelaten. De smalle getoogde ramen en deuren zijn hier met lateien verbreed en rechtgetrokken, geheel in de stijl van de architectuur van die tijd.

Over het monument

Tuinstraat 42-44
5038 DC  Tilburg