Tuinstraat 48-50

Dit dubbel herenhuis uit 1904 is gebouwd door en voor architect Joh. J. Haarselhorst. Het is nog geen monument maar komt zeker wel voor die status in aanmerking.

Dit dubbelpand bestaande uit een boven- en benedenhuis, met mansardekap, heeft een evenwichtig ontworpen gevel. Opvallende oranjekleurige baksteen met hardstenen vensterbanken en lateien. Het linker gedeelte wordt bekroond door een topgevel met een groot raam. Rechts boven de ingangspartij ook een groot raam. Tussen de voordeuren is, heel praktisch, een gemeenschappelijke schoenschraper geplaatst. Haarselhorst heeft niet lang het beroep van architect uitgeoefend. Hij werd in 1907 directeur van Bouw- en Woningtoezicht en in 1918 brandweercommandant.

In de oorlog woonde in dit huis Max Marcus, fabrikant van grammofoonartikelen, met zijn vrouw Selma Marcus-Neumann. In augustus 1942 hadden zij zich moeten melden voor ‘transport’ maar werd de woning leeg aangetroffen. Tijdens een huiszoeking in februari 1943, in verband met een vermoedelijke clandestiene slachting, werden zij ontdekt in een verborgen kast in een huis aan het Goirkepark. Nadat Selma op het politiebureau met vergif een poging tot zelfmoord had ondernomen zijn beiden alsnog op transport gesteld. Op 9 april 1943 zijn Max en Selma in Sobibor omgebracht in de leeftijd van 62 en 57 jaar.

Over het monument

Tuinstraat 48-50
5038 DC  Tilburg