Tuinstraat 49

Dit pand is een gemeentelijk monument, maar dat is niet aan de gevels te zien. Voormalig directie- en administratiekantoor van G. Bogaers en Zn. 

Hier was de directie en administratie van de textielfabriek van achtereenvolgens Bogaers, Gerzon en  Jurgens Textiel gevestigd. ‘Anno 1792’ lezen we op een gevelsteen, maar deze steen komt uit een pand aan de Heuvelstraat waar de textielfabriek Bogaers zijn werkzaamheden begon. In werkelijkheid zal het gebouw van rond 1880 dateren. Het pand heeft volgens de monumentenomschrijving cultuurhistorische waarde als overblijfsel van de textielfabriek maar in werkelijkheid is er van het directiegebouw niets meer overgebleven.

Alle gevels zijn verbouwd, gepleisterd of wit geschilderd, de houten kozijnen zijn vervangen door kunststof exemplaren en op het dak is een gevelbrede dakkapel verrezen. Ook aan de binnenkant doet niets meer aan het voormalig directiekantoor denken. In 1979 werd het pand geheel verbouwd voor studentenhuisvesting. Het prachtige monumentale fabrieksgebouw werd in 1981 gesloopt. Dit bijgebouw kreeg ondanks tal van verbouwingen in 2004 de status van gemeentelijk monument Er wordt nu in het pand gewoond, en op de begane grond is een koffiecorner gevestigd.

Over het monument

Tuinstraat 49
5038 DA  Tilburg