Tuinstraat 51-53, Antoniusstraat 42, café met 2 woonhuizen

Het pand op de hoek is Tuinstraat 53, rechts daarnaast zien we Tuinstraat 51, links ernaast Antoniusstraat 42. De panden zijn in 1906 tegelijkertijd gebouwd. Ze staan niet op een monumentenlijst.

De drie panden zijn door Jos. Donders ontworpen en ook de opdrachtgever was dezelfde: Karel van Erdewijk. Zijn beroep is onbekend gebleven. Donders heeft wel in 1909 een landhuis aan de Heusensebaan 6 in Oisterwijk voor hem ontworpen.

De drie woningen hier zijn in verschillende stijlen gebouwd: Het pand in de Antoniusstraat, zonder enige opsmuk, gestuukte gevels onder een plat dak. Nr. 53, het hoekpand, de blikvanger van de drie, met een topgevel op de afgeschuinde hoek en met aandachttrekkende rode gevels met veel speklagen en sluitstenen. En nr. 51, in een wat soberder uitvoering, maar toch nog met een spectaculaire Vlaamse gevel. Deze woning werd in 1952 door architect Jan Robben verbouwd tot winkel. Hij ontwierp een fraaie etalagepui met bronzen kozijnen en travertin natuursteen. Corsetière Leonie vestigde zich er. Nu is het pand weer bewoond. Nr. 53 is onlangs fors opgeknapt. De rode bakstenen gevels waren grijs gepleisterd en de houten kozijnen vervangen door geanodiseerd aluminium. De huidige eigenaar heeft de gevel bijna weer volledig in de oude stijl teruggebracht, inclusief de vermelding ‘Café’ in opvallende art-nouveau-letters. Vroeger heette het café de Zwarte Arend naar het beeld van een arend dat op de gevel was aangebracht.

De postcode van Antoniusstraat 42 is 5038 DK.

Over het monument

Tuinstraat 51-53, Antoniusstraat 42
5038 DA  Tilburg