Tuinstraat 58, woonhuis

Nr. 58, een pand waar niet zo veel van te vertellen zou zijn ware het niet dat hier in dit hoekhuis in de jaren tien van de vorige eeuw Antony Kok op kamers heeft gezeten. Kok heeft als schrijver en experimenteel dichter het blad De Stijl mede opgericht en was bevriend met de schilders Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. Via de groene deur links van de winkel moet hij naar boven zijn gegaan. Zijn huur betaalde hij iedere maand aan slager de Brouwer die beneden zijn winkel had. 

Het was in Tilburg dat Antony Kok (Rotterdam 1882 – Haarlem 1969) in het begin van de eerste wereldoorlog bevriend raakte met Theo van Doesburg die hier in dienst zat. Kok behoorde als werknemer bij het Staats Spoor bij de nieuwe Tilburgers die de stad rond 1910 een ander gezicht gaven. 

Antonie Kok is bekend geworden vanwege zijn aforismes, zijn eenregelige zinnen die voor velerlei uitleg vatbaar zijn. In 2022 is op de luifel van Gebouw 79 in de Spoorzone op Koks 140e geboortedag een van zijn aforismes aangebracht met de tekst: ‘De wereld van heden raast door in Dada’s voetspoor’.    

Overigens het hoekpand is in 1905 gebouwd.  

Over het monument

Tuinstraat 58
5038 DD  Tilburg