Tuinstraat 67-69, twee woonhuizen
Van links naar rechts op de foto zien we nr. 69 en 67. Ze dateren van rond 1900. De oorspronkelijke architect en opdrachtgever zijn onbekend. Ze staan niet op een monumentenlijst.
Wat hebben we deze keer in beeld gebracht? Zijn deze panden afzonderlijk gebouwd of was er te weinig ruimte in deze straat gereserveerd om ook nr. 67 aan zijn trekken te laten komen? Moest dat gecompenseerd worden met een hele drukke gevel waarin de architect al zijn kunnen kon tonen? Hadden de huizen aanvankelijk vijf identieke ramen op de verdieping en twee winkels onder een met bloemmotieven versierde stalen balk beneden en is er later een voorzetgevel aan 67 toegevoegd? We weten het niet. Wel zien we dat bij huis 67 aan beide kanten van de gevel, op de scheiding, hoekrisalieten gebouwd zijn die het siermetselwerk onder de gevel omhoog lijken te houden. En vanwege dit sierwerk is ook de geprofileerde gootlijst naar voren gekomen. Een drukte van je welste kenmerkt dit smal gehouden pand.
Architect Frans Hovers (1877-1944) heeft vanaf 1923 op nr. 69 gewoond.
De huizen zijn op dit moment beide in gebruik als woningen.
De foto laat rechts als bijvangst een deel van het voormalige gebouw van ‘Roomsch Leven’ zien. Architect Jan van der Valk toont hier hoe een partij baksteen, ondersteund door een natuurstenen console, de gootlijst van een dakkapel doorklieft.