Tuinstraat 72 en 74, vm. winkelhuis, bovenwoning en woonhuis

Deze panden, van links naar rechts nr. 72 en 74, zijn gebouwd in 1898. De oorspronkelijke opdrachtgever is L.W. van Delft geweest en zijn architect C. F. van Hoof De panden staan niet op een monumentenlijst.

In het digitaal archief treffen we op datum 1917 en op het adres Tuinstraat 72 en 74 een tekening aan die gaat over het gedeeltelijk verbouwen van deze twee woonhuizen aan de Tuinstraat en het oprichten van een steenhouwerij met kantoor op een terrein achter deze woonhuizen dat aan de voorkant grenst aan de Langestraat. De opdrachtgever is de Firma L. Petit geweest en hun architect F.C. de Beer. Het pand aan de Langestraat is rijksmonument geworden (moNUment 273).

Deze panden, nr. 72 en 74 hebben de gemeentelijke monumentenlijst niet gehaald. Was het omdat nr. 74 in 1962 zijn gevel onder architectuur van Van der Weegen en Van der Bolt verbouwd heeft tot woning met kantoor en het de huidige modern ogende onderpui kreeg met donker natuursteen en veel glas?

We weten het niet. Wat we wel weten is dat de panden interessant genoeg zijn om er een

moNUment van te maken. Kijken we alleen al naar de dakkapellen die bekroond worden met gebogen frontons of het stuukwerk dat van boven naar beneden in de gevel van weelderig krullend naar strak geblokt overgaat.

Architect Van Hoof is vooral bekend van het Cenakel en de Tilburgsche Spaarbank.

Over het monument

Tuinstraat 72 en 74
5038 DD  Tilburg