Tuinstraat 76-80, drie woonhuizen in een rij

Deze panden, van links naar rechts nr. 76, 78 en 80, zijn gebouwd in 1889 en zijn sinds 2004 een gemeentelijk monument. Er is geen naam van de oorspronkelijke opdrachtgever of architect bekend.

Kapper Bolenius heeft in 1961 voor een waar dilemma gestaan. Wat te doen met zijn pand op nr. 76: Respecteer ik met de verbouwing van mijn kapsalon de prachtige gevels die onze drie panden sinds 1889 de Tuinstraat hier sieren of breek ik er doorheen met een nieuwe onderscheidende gevel die zich weinig aantrekt van zijn omgeving? Hij koos voor de doorbraak. De Gemeente Tilburg kende nog geen eigen monumenten en van de buurman op nr. 74 had hij net gehoord dat hij met zijn pand hetzelfde van plan was, een eigen onderscheidend gezicht geven. En zo geschiedde. En de monumentencommissie van 2004 respecteerde deze keus van Bolenius door ook dit pand ondanks zijn verbouwing bij het aanwijzen van het monument van 78 en 80 te betrekken.

En de drie huizen mogen er nog steeds zijn. Ze zijn gebouwd in een eclectische stijl. Ze zijn verticaal geleed door negen vensterassen. Horizontaal doen onder meer de doorlopende lekdorpels en de geprofileerde kroonlijst met daaronder de fries in twee kleuren siermetselwerk hun werk. Daarnaast stralen de boogvelden boven de vensters, gevuld met bakstenen in drie kleuren, ons voortdurend toe.

Over het monument

Tuinstraat 76-80
5038 DD  Tilburg