Tuinstraat 84-88, vm. winkelhuis met bovenwoning en woonhuis

Deze panden, v. l. n. r. 84, 86 en 88, zijn gebouwd in 1897 en zijn sinds 2004 een gemeentelijk monument. De oorspronkelijke opdrachtgevers waren Charles Marsé en Maria Smits. Zij handelden in glas, porselein en aardewerk. André Blomjous was hun architect.

Het geheel is gebouwd in een eclectische stijl in drie bouwlagen en vijf traveeën.

De eerste travee laat de winkeletalage zien met daarboven in twee lagen in een bakstenen gevel zes getoogde T-vensters, de drie bovenste wat minder hoog dan hun daar onder geschikten. In de tweede en de vierde travee wordt om aandacht gevraagd. De entrees van nr. 84 en 86 en vervolgens 88 vragen daarom. En inderdaad met hun blokgestuukte en risalerende gevels – de risalering zien we zelfs in de kroonlijst doorlopen- vallen deze traveeën al op. De royale erker in de tweede travee en het balkon met hekwerk in de vierde travee doen daar nog eens een schepje bovenop. In de derde en vijfde travee keert de rust weer terug met bakstenen gevels die afgewisseld worden met grotendeels identieke vensters.

Nr. 88 is in 1931 door de R.K. Vereniging ter bescherming van meisjes verbouwd tot een tehuis voor meisjes, huize Bethanië. In 1986 is hetzelfde pand verbouwd voor het studentendispuut Pallieter dat in 1942 is opgericht en genoemd is naar de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek van Felix Timmermans. Het verhaal van een levensgenieter. Het kan verkeren....

Over het monument

Tuinstraat 84-88
5038 DD  Tilburg