Tuinstraat 85-87

De fraaie dubbelpanden Tuinstraat 87 en 85 zijn behoorlijk verschillend, maar horen toch ook duidelijk bij elkaar. Beide panden zijn gemeentelijk monument.

Het pand is door de Nederlandse Bank in 1899 gebouwd voor zijn directeur en procuratiehouder. Eclectische stijl, een bakstenen gevel in drie lagen: een souterrain, een beletage en daarboven de slaapverdieping. De eerste en derde travee worden bekroond met twee topgevels. Links een trapgevel, met gestuukte afdeklijsten. De rechtse topgevel is uitgevoerd als puntgevel. Een gestuukte cartouche vermeldt het jaartal 1899. De mooie versieringen boven de bovenste ramen lijken op elkaar evenals de getoogde ramen boven het souterrain. De gezamenlijke ingangspartij en de grote poort benadrukken de eenheid van het dubbelpand.

In november 1907 kocht de net afgestudeerde Joodse huisarts S. Moerel huisnummer 85 (rechts). In 1923 liet hij de huiskamer vergroten; de praktijk zat in het souterrain. Moerel was erg actief in het Tilburgse maatschappelijk leven. Uiteindelijk is hij met zijn vrouw en oudste dochter in de oorlog gedeporteerd en in Duitsland omgebracht. Zijn beide zoons waren ondergedoken en overleefden de oorlog. Na de oorlog woonden er de huisartsen Van de Vaart en Wouts. In de stoep voor het huis liggen struikelstenen die herinneren aan de Joodse bewoners.

Over het monument

Tuinstraat 85-87
5038 DB  Tilburg