Veestraat 50-60, zes woningen

Dit fraai rijtje van zes woningen werd in 1950 gebouwd in opdracht van Publieke Werken naar een ontwerp van Jos. Schijvens.

Sociale woningbouw uit de wederopbouwtijd. De woningen hebben afwisselend of een dakopbouw met Vlaamse gevel of een strak in het dak gesneden dakkapel gekregen.  De wangen van de dakkapellen waren in 1950 nog bekleed met leipannen, nu met zink.  Voor ieder huis heeft architect Schijvens een smalle hoge schoorsteen ontworpen. Ook de rood geschilderde voordeuren met een smal afdakje en daarboven een bijna vierkant bovenlicht vallen op.  Alle ramen waren bij de oplevering onderverdeeld in vier ruiten. Die ramen hebben bij een renovatie in 1981 een versoberde indeling gekregen. Oranjerode pannen en gevelstenen geven de woningen ook na meer dan zeventig jaar nog steeds een mooi en fris uiterlijk. De woningen worden verhuurd door Tiwos.

De Veestraat bestaat al meer dan honderd jaar. Schrijver Jef van Kempen is er geboren.  Hij beschrijft het ontstaan van deze straat in zijn ‘Onze Lieve Vrouw van de Veestraat’: ‘Het stadsbestuur van Tilburg besloot om een zandweggetje langs wat armzalige boerderijen tussen de Varkensmarkt en de Oerlesestraat, in een buurtschap dat De Kwetterie werd genoemd, een eigen naam te geven: de Veestraat. De straat stond tot die tijd bekend als de Korvelsche Kerkdijk.’

Over het monument

Veestraat 50-60
5021 PS  Tilburg