Villa 'De Berkelaer'

Architect Jan van der Valk bouwde voor de oorlog voor bekende fabrikanten veel landhuisjes zoals deze aan de Bredaseweg.

Op huisnummer 425 wordt in 1916 in opdracht van industrieel Rudolf Diepen een gebouw opgericht om gebruikt te worden als 'zitkamer’. De tekening beschrijft het gebouwtje als: ‘zitkamer met bijbehorende voordeur voor Rudolf Diepen-Straeter. De architectuur is dan van Bern. Simons. Een jaar later wordt de zitkamer een garage en bouwt Rudolf een klein landhuisje samen met architect Jan van der Valk. Al twee jaar daarna wordt het huisje met een vleugel vergroot en wordt het een woning. In 1933 wordt in opdracht van Mevr. R. Diepen-Sträter het huis nog eens grondig verbouwd en uitgebreid. Landhuis De Berkelaer heet het dan. Jan van der Valk is dan wederom de architect.

Van dit bijzonder huis valt de topgevel met vakwerk als eerste op. Rudolf Diepen (1875-1920) was medefirmant van de wollenstoffenfabriek Gebroeders Diepen aan het Korvelplein. Hij was een sociaal bewogen ondernemer die in de gemeenteraad, de Provinciale Staten en de Eerste Kamer gezeten heeft. Veel van de hier aan de Bredaseweg gebouwde ontwerpen van Van der Valk zijn helaas gesloopt. Hopelijk blijft dit fraaie juweeltje dat lot bespaard. Het heeft geen monumentale status maar verdient die wel.

Over het monument

Bredaseweg 425
5037 LW  Tilburg