Villa 'Doucement'

Dit gemeentelijk monument is in 1933 gebouwd in opdracht van prof. Jan de Quay. Het ontwerp in functionalistische stijl is van de Utrechtse architect W.A. Maas (bekend van het gebouw van de KRO-studio in Hilversum).

Het vrijstaande rechthoekige pand omvat twee bouwlagen. Het is voor een groot gedeelte onderkelderd en heeft bakstenen gevels. De constructie is van gewapend beton. Alle gevels zijn in een later stadium wit geschilderd. De horizontale elementen in de gevel hebben de overhand. Brede vensterpartijen en twee uitbouwen welke een bouwlaag hoog zijn. Ook de bakstenen lekdorpels en de luifel boven de voordeur benadrukken de horizontale geleding. De kozijnen hebben een brede bovendorpel.

De brede uitbouw links van de voordeur is origineel, terwijl die aan de rechterzijde bij de verbouwing in 1947 werd toegevoegd. De rechter uitbouw is door architect F.A.Warners in de stijl van Maas ontworpen. Dit in opdracht van textielfabrikant van Spaendonck die er toen woonde. Ch. F. van Spaendonck was directeur van het textielbedrijf Spandon. Dit bedrijf sloot in 1970; ruim 600 mensen kwamen op straat te staan. De entree van het pand omvat een brede dubbele voordeur, grotendeels uitgevoerd in glas. De deur is afgezet met een metalen roosterwerk en overkapt door een strakke luifel.

Prof. Dr. J.E. de Quay (1901-1985) was hoogleraar aan de Katholieke Economische Hogeschool (nu de Tilburgse universiteit). Hij heeft in de oorlog als lid van de Nederlandse Unie aanvankelijk samengewerkt met de bezetter. Hij werd, nadat de Unie werd verboden, van 1942 tot 1943 geïnterneerd in Sint Michielsgestel. Na de oorlog werd de Quay, na gezuiverd te zijn, Commissaris van de Koningin in Noord Brabant en daarna van 1959 tot 1963 minister-president.

Over het monument

Burgemeester Damsstraat 50
5037 NS  Tilburg