Vincentiuspad 4-18

Amper twee meter breed is dit het smalste en misschien ook wel mooiste straatje van Tilburg. De architectuur van dit beschermd stadsgezicht is van Jos. Donders.

Achter de drukke Nieuwlandstraat, tussen de panden van de Refter en de voormalige winkel van Langeweg, ligt verscholen in het groen in een oase van rust het Vincentiuspad. In opdracht van A.J. Raaijmakers van beroep manufacturier, ontwierp Jos. Donders in 1907 voor de zuidkant van dit straatje acht identieke woningen, die ook in dat jaar gebouwd werden. Een soort hofje met aan de ene kant fraaie woningen en aan de andere kant een blinde muur. Woningen met een begane grond en een zolderverdieping onder een plat mansardedak. Ook met gespiegelde plattegronden, waardoor boven de gekoppelde voordeuren ruimte ontstond voor een brede bijna vierkante topgevel. Dit ter accentuering van die verder eenvoudig gehouden voordeuren.

In detopgevel zien we onder gemetselde bogen indrukwekkende raampartijen terwijl de gevel bekroond wordt met een bakstenen balustrade tussen twee daar nog boven uitkomende pilasters. De rijkdom van deze topgevels contrasteert met de ingehouden regelmaat van de ramen in de beganegrond gevel. De blinde muur aan de overkant heeft in 1982 zicht gekregen. In opdracht van de firma A. de Jong zijn hier toen vijf woningen en een magazijn gebouwd. Zij kijken uit op dit erg mooie straatje.

Over het monument

Vincentiuspad 4-18
5038 SL  Tilburg