Voltstraat 5-186, vm. klooster Ave Maria

Het appartementengebouw met in de glazen gevels de verticale glaspanelen van kunstenaar Marc Mulders. Het gebouw staat niet op een monumentenlijst.

Het oorspronkelijke klooster werd in 1914 gebouwd voor Franse nonnen van de Congregatie De Dochters van Onze Lieve Vrouw uit Asten, naar een ontwerp van Jan van der Valk. De zusters zijn er niet lang gebleven. De Fraters namen het gebouw in 1921 over en vestigden hier het St. Odulphuslyceum. Toen dit lyceum in 1929 zijn nieuwbouw aan de Noordhoekring betrok hebben de Paters Oblaten, uit Duitsland afkomstig, het klooster overgenomen. Jos. Bedaux heeft toen in opdracht van deze Paters achter het bestaande hoofdgebouw, gefaseerd in vier jaar tijd, drie vleugels aangebouwd. Bedaux was toen nog als beginnend architect in zijn ouderlijk huis aan de overkant van het klooster gehuisvest.  Ook de Oblaten zijn geen blijvers gebleken. Na 1970 vestigden zich een bonte stoet van gebruikers in het gebouw waaronder de Academie voor Bouwkunst.
In 2000 werd het door brand verwoest, op de voorgevel en de karakteristieke trappentorens na. Achter deze monumentale gevel is in 2005 een appartementencomplex gebouwd. Peter van Hoogmoed van Architecten Samenwerking heeft hiervoor gevels van vooral glas en gegalvaniseerd staal ontworpen rondom de bestaande bakstenen gevels en de entree van Van der Valk.

Over het monument

Voltstraat 5-186
  Tilburg