Voormalig St. Annahofje

Dit gemeentelijk monument is gebouwd in 1929 naar een ontwerp van F.C. de Beer. St. Annahofje heette het toen. Nu wordt het de MDKLNKRT genoemd.

 

Verscholen achter veel groen waardoor het fotograferen van de gevel een moeilijke opgave is ontdekken we de schoonheid van de in expressionistische stijl opgetrokken gevel van het voormalige St. Annahofje. Het eenlaagse gebouw heeft een langgerekte voorgevel met daarboven een schilddak, gedekt met grijze pannen. De entree zit in het midden van de gevel. De verhoging van de gevel wordt ook hier als middel gebruikt om de entree te accentueren. En alsof dat nog niet voldoende is zet architect De Beer op deze verhoging nog een koepeltje als bekroning. MDKLNKRT staat er sinds 1988 boven deze entree.

Het pand is gebouwd in opdracht van ‘de Heren Regenten van het RK Gasthuis’ lezen we op

het bouwformulier. Het stond naast het St. Joseph Gasthuis. In het St. Annahofje werden bejaarde echtparen verzorgd. In 1963 vertrokken de bewoners naar de Kievitshorst en kwam het pand in gebruik als onderdak voor daklozen en kreeg het de naam ‘de Klinkert’. In 1988 werd het pand grondig verbouwd. Maar liefst 26 wooneenheden werden  in het gebouw ondergebracht. De woongroep die er nu zit noemt zich de Medeklinkert, vandaar.

Over het monument

Lange Nieuwstraat 200
5041 DJ  Tilburg