Voormalig Studentenhuis en Mensa

Dit gebouw, een ontwerp van Jos. Bedaux, is onlangs aangewezen als gemeentelijk monument.

Bedaux ontwierp in het begin van de jaren zestig niet alleen het hoofdgebouw van de universiteit, maar ook de gebouwen voor de studentenvoorzieningen als mensa en sociëteit. Deze waren ondergebracht in twee naast elkaar geplaatste gebouwen onder platte daken. De mensa bevond zich in het gebouw op de hoek en de sociëteit in het iets terug gelegen gebouw ernaast.

De mensa is gebouwd op een plateau en bestaat uit twee bouwvolumes die zodanig in elkaar geschoven zijn dat één volume deels op het andere steunt en deels op betonkolommen. De ruimte tussen de kolommen was aanvankelijk open en is later dichtgezet toen de Theologische Faculteit zich hier vestigde nadat de mensa te klein geworden was.

De west-, noord- en oostgevel zijn bijna in zijn geheel gesloten bakstenen gevels, de zuidkant is voor een groot deel over twee lagen geopend door middel van een glazen pui die verticaal geleed is door wit geschilderde stalen kolommen.

Ook het sociëteitsgebouw kent deze tegenstelling in gesloten en open gevels.

De gebouwen zijn nu tijdelijk in gebruik als moskee. De ruimte van de mensa heeft vooral bekendheid gekregen als ‘Posjet’, een onderkomen voor het ‘langharig tuig’ van eind jaren zestig.

Over het monument

Academielaan 9
5037 ET  Tilburg